Hatha Yoga Temel

Yogaya yeni başlayanlara yoga pozlarının temellerinin paylaşıldığı bu seanslar, yogayla, bedenle, nefesle tanışmak, incinmeden ilerlemek isteyenler için uygundur. Seanslarda akış ağırlıklı yoga asanaları uygulanır. Hatha Yoga - Temel seansları, ilk kez yoga yapanlar için daha çok temel duruşları ve nefes farkındalığını kapsar. Yeni başlayanlara öncelikle en az on seans Hatha Yoga - Temel seanslarına katılmaları önerilir.

Hatha Yoga Orta

Hatha Yoga tarzında yapılan Yoga I-II seansları (Hatha Yoga Orta seansları) hem yogaya yeni başlamış olup en az 10 seansa katılmış olanlara hem de bir süredir yoga yapan deneyimli katılımcılara uygundur. Bu seansta, temel pozların yer aldığı yoga serileri, ara ara farklı orta ileri seviye pozlarla desteklenir, harmanlanır. Hareket-nefes eş zamanlılığı ile ilgili çalışmaların da yapıldığı bu seansta, seri içerisinde yavaşlayabilmenin ve pozlarda uzun süre rahatça kalabilmenin yolları araştırılır.

Hatha Yoga Her Seviye

Her seviyeyi kucaklar, katılımcının seviyesine ve deneyimine göre seçenekler verir. Klasik bir yoga uygulamasının temel ögelerini, asana, vinyasa, nefes, meditasyon ve derin dinlenmeyi kapsar. Farklı seviyelerdeki katılımcıların birbirlerinden ilham almasını önemser.

Vinyasa Yoga Temel

Vinyasa kelimesi ‘özel bir biçimde yerleştirmek’ anlamına gelir. Vinyasa tarzında bir seansta bedeni farkındalık içinde, nefesle aynı hızda hareket ettirmeyi araştırırız.

Vinyasa Yoga - Temel seansları, vinyasa tarzına bir giriş niteliği taşır ve temel yoga pozları çeşitli egzersizler içinde detaylandırıldığı gibi, aynı zamanda yavaş, düzenli bir tempoda güneşe selam akışı içine dahil edilerek, akışa adapte olmak öğrenilir.

Vinyasa Yoga Orta

Vinyasa Yoga - Temel seanslarına göre tempo biraz daha yükselir ve Vinyasa Yoga - Temel seansında geliştirilen nefes ile farkındalık içindeki hareketin üzerine daha detaylı bilgiler eklenir. Bu seanslara katılmadan önce Vinyasa - I seanslarına bir süre devam etmiş olmanız tavsiye edilir.

Vinyasa Yoga İleri

Vinyasa Yoga - Temel ve Orta seanslarında geliştirilen nefes ile farkındalık içindeki hareketin üzerine daha süptil ve içsel çalışmalar da eklenir. Akışların içine orta ve ileri seviye pozlar da dahil olmaya başlar. Bu seanslara katılmadan önce Vinyasa Yoga - Orta seanslarına bir süre devam etmiş olmanız ve güneşe selam serilerine aşina olmanız tavsiye edilir.

Yin Yoga

Diğer Yoga pratiklerinden farklı olarak, kaslarla birlikte aynı zamanda bağ dokulara da odaklandığımız, dolayısıyla bedeni çok daha derinden etkileyen bir uygulamadır. Bağ dokular, kas dokularına oranla daha sert olduğundan bu bölgelere ulaşabilmek için pozlarda normalden daha uzun süre kalırız. Yin Yoga sayesinde pozun getirdiği zihinsel ve bedensel “sınırda olma” hissine rağmen gevşemeyi öğreniriz. Yin Yoga; koşu, fitness, dans gibi tüm “Yang” uygulamalarınızı ve aktif Yoga pratiğinizi dengeleyen, bendene teslimiyeti ve gevşemeyi öğreten bir tekniktir.

Başlangıç seviyesine uygundur.

Yoga Terapi

Yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ile ilgilenir. Yoga tecrübesine gerek yoktur, her yaştaki kişi rahatlıkla katılabilir. Yogaya başlamak istiyor ama zorlanacağınızı düşünüyorsanız ve daha çok nefesle kalıp yumuşak akışlar yapmak istiyorsanız Yoga Terapi sizin için ideal. Diğer taraftan bir süredir yoga uygulamanız var ise beden farkındalığının gelişmesine destek olan, yumuşak ve derin bir uygulamadır. Nefesle birlikte yapılan basit akışlarla, kasılı kasların gevşemesi ve zayıf kasların güçlenmesiyle bu bölgelerde olan sirkülasyonun artmasını sağlar. Bel ve boyun fıtığı, siyatik, omurga rahatsızlığı kamburluk, skolyoz gibi olan kişiler bu seanslardan faydalanabilir. Belirli bir sorununuz olmasa da bu seanslara omurganın güçlenmesi ve esnekliğini arttırmak için katılabilirsiniz.

Başlangıç seviyesine uygundur.

Tao Vinyasa

Yin yoga eğitmenleri Paul ve Suzee Grilley tarafından geliştirilen bu yang yoga tarzında üç akış bulunur Altın Tohum, Savaşçı ve Uçan Ejderha. Hara bölgesi üzerine odaklanan bu yoga sisteminde; klasik yoga pozları, modern dans ve Uzakdoğu Dövüş Sanatları ile harmanlanmıştır. Bu pratikte önemli olan kişinin kendi bedenini ve anatomik özelliklerini fark ederek, bedeninin ve duyularının sesiyle daha akışkan ve rahat bir şekilde hareket etmesidir. Öncelikle ısınma hareketleriyle başlayan derslerde serilerin anlatımı sonrasında müzik eşliğinde akışa geçilir ve herkesin kendi ritmi ile yoga yapabileceği serbest bir zaman tanınır. Hareketin getirdiği enerjisel ve bedensel duyumlar son olarak yin yoga pozlarına geçişle özümsenir. Pozlarda akmanın ve pozlarda durmanın iki farklı halinin deneyimlendiği Tao Vinyasa dersleri her seviyeden ve yaştan kişiye açıktır.

Yin Yang

Ying Yang seansında dinamik ve güvenli bir Yang pratik ile Yin Yoga’nın meditatif uygulaması birleşmiştir. Bu kuvvetli ama aynı zamanda dingin pratik ile bedendeki Yin ve Yang dokular güçlenir; kişiye kendi sınırlarının farkına varması ve o sınırları kabul edip gevşemesi için alan açılır.

Kundalini Yoga

Kundalini saf yaşamsal enerjidir. Omurganın en altında yer alan üçgen sakrum kemiğinin içinde yer alır. Anlamı “Farkındalık” tır ve herkesin içinde olan atıl durumdaki Kundalini enerjisi uyandırır.

Zihin, beden ve ruh arasındaki ilişkiyi sağlayıp hizalayan en hızlı teknolojidir. Fiziksel dayanıklılık, zihinsel netlik ve duygusal dengeyi sağlamak için çok güçlü bir sistem olup değişme gücü ve cesareti verir.

Kundalini Yoga; hareket asana, nefes pranayama, mantra ses titreşimi ve meditasyon bileşiminden oluşur. Diğer yoga çeşitlerinden farkı; bu 4 bileşen aynı anda kullandığında enerji akışının çok daha hızlı etki etmesidir.

Kundalini yogada her ders farklı bir konu işlenir; örneğin, sinir sistemi, böbrek, mide, karaciğer, akciğer vb. üzerine çalışılır. Aynı zamanda spritüel olarak bu organlara bağlı duygular da yoğun bir şekilde ele alınır.

Somatik Yoga

Matta sırt üstü uzanmışsın… Bir ses; kollarını yukarıya kaldırıp ellerini birleştirmeni ardından sol parmaklarını tavana doğru yükseltmeni, sonra da hareketin başlangıç noktasına dönerek bırakmanı söylüyor. Zihnin komutun ne kadar basit olduğunu düşünüyor. Ama yine de bunu dirseğini bükmeden yapamıyorsun, bıraktığını sandığında da omuzun yere tam olarak değmiyor... Boynun ve omuzun sanki görünmez bir el tarafından engelleniyor. Aklından “bırakmanın neden bu kadar zor olduğu” sorusu geçiyor.

Oysa bedeniniz bırakmayı öğrenebilir ve sinir sisteminiz bedeninize en fazla konfor sağlayacak şekilde kendini yeniden organize edebilir.

Feldenkrais ile Movement Intelligence Okulu bünyesindeki “Bones for Life metotlarının altyapısına dayanan “Somatik Yoga Atölyesi”nde, basit hareketlerle sinir sistemine nasıl etki edilebileceğini, her insanın kendine özgü olan “hareket kalıplarını” iskeletine en fazla konfor sağlayacak şekilde yeniden nasıl organize edeceğini deneyimleyeceksiniz.

“Somatik öğrenme” bedenin kendi gücünden yararlanarak öğrenmedir. Sinir sistemine yeni hareket modelleri sunar ve beden de kendisine en iyi olanı alır. Dolayısıyla Somatik Yoga’nın amacı; pozları ya da hareketleri öğretmek değil, o pozun içindeki farklı yolları ve hareket imkanlarını açığa çıkarmaktır. Bu derinliği de omurganın içerden uzaması, iskeletin hizalanması ve kemiklerin fonksiyonlarının canlandırılmasıyla sağlar.

Mysore Stili Ashtanga (Ekstra üyelik gereklidir)

Mysore stili; adını Hindistan’ın Mysore kentinden alan kişinin kendi pratiğini oluşturmasına yönelik bir yöntemdir ve Ashtanga sisteminin temelini oluşturur. Mysore stilinde hoca, öğrenciyle birebir ilgilenerek; kendi pratiğini oluşturmasını amaçlar. Self pratik yöntemi ile geleneksel bir şekilde, kişiye ilk olarak; başlangıçta sadece güneşe selamlar ve son oturuşlar öğretilir. Öğrenci, bu hareketleri grup içerisinde ama diğerlerinden bağımsız, kendi ritminde tekrar ederek ezberler. Zamanı geldiğinde kişinin kapasitesine göre, yeni pozlar eklenir. Başlangıçta doğal olarak kısa süren pratik (30-45 dk.) zamanla uzayabilir (1-2 saat). Sistem her öğrenciye adapte edilerek basitten karmaşığa doğru ilerlediği için, her seviyede insan, pratiğin içerisinde güvenli bir şekilde derinleşme fırsatı bulur.

Başlangıç seviyesine uygundur.

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga, Hindistan’da “Sri Krishna Pattabhi Jois”un geliştirdiği bir yoga sistemidir. Ashtanga yoga belirli bir sırayla uygulanan hareket serilerini içerir ve “vinyasa” olarak bilinen, nefes ve hareketin birlikte akışını sağlayan bir sistem kullanır.

Uygulama sırasında nefesin ve hareketin senkronize edilmesi bedeni ısıtır, kanı temizler ve kanın bedende özgürce dolaşımını sağlar. Bu sirkülasyon, toksinlerin atılmasını sağlar, eklem ağlarına iyi gelir. Bedene güç, esneklik ve sağlık getirir.

Bir süre diğer Hatha ve Vinyasa seanslarına katıldıktan sonra Ashtanga yoga seanslarına katılabilirsiniz.

Hamile Yogası

Gebelik süresince düzenli yapılan Yoga, Nefes ve Meditasyon çalışmaları hem daha rahat bir hamilelik geçirmenize hem de doğuma hazırlanmanıza yardımcı olur. Hamilelik süresinde fiziksel kondisyonunuzu korumanıza yardım eder. Bedeniniz ve nefesiniz ile olan ilişkinizi güçlendirip hamilelik döneminde beden içinde yaşanan değişikliklere rahat rahat adapte olmanızı sağlar. Büyüyen karınla birlikte artan duruş bozukluğu kaynaklı beden ağrılarını en aza indirir. Hamilelik boyunca yapılan meditasyon ve nefes çalışmaları, doğum anında rahat nefesler alarak sakin kalmanızı ve doğum dalgalarıyla daha rahat başa çıkabilmenizi sağlar.

Anne-Bebek Yogası (Ekstra ücretlidir. Rezervasyon gereklidir. Dersten bir gün öncesine kadar rezervasyon yaptırabilirsiniz.)

Anne bebek yogası seansları 8 haftalıktan büyük bebeklerinizle katılabileceğiniz, hem sizin hem bebeğinizin yapacağı yoga hareketlerinden, meditasyonlardan, şarkılardan oluşan bir saatlik eğlenceli bir seanstır. Doğumdan sonra bir süre evde vakit geçiren anne ve bebeklerin ev dışı ortama uyum sağlamasında önemli bir yer tutan anne bebek yogası seanslarında, emzirmek-uyumak- ağlamak gibi bebeklere ve annelere özgü her şey serbesttir. Emeklemeye başlamamış daha büyük bebekler için ise harekete yönlendirici, uyku ve gaz problemlerine çözümler sunar. Faydaları; Anne Bebek yogası bebeğinizin fizyolojik ve psikolojik gelişimine katkıda bulunurken, sizin de doğum sonrası toparlanmanıza destek olur. Bebeğinizle birebir iletişiminizi artıran bir ortam sağlar, seans sırasında öğrenilen eğlenceli şarkılar, hareketler, masajlar sayesinde evinizde de uygulayabileceğiniz yöntemler öğrenirsiniz. Bebeğin uyku düzeninin gelişmesinde, beslenme alışkanlıklarında, duyusal ve bilişsel gelişiminde faydalı olabilecek bilgiler edinirsiniz. Sizin için belki de en önemlisi sizinle aynı dönemlerden geçen, benzer şeyleri yaşayan annelerle bir arada olma imkanına sahip olursunuz.

Çocuk Yogası

(Ekstra ücretlidir. Dersten bir gün öncesine kadar rezervasyon yaptırmak gereklidir.)

Çocuk yogası 3-7 yaş , çocuklara doğru nefes almayı, hayal güçlerini kullanarak hem yoga duruşlarını uygulamayı hem de varolan beden esnekliklerini korumayı öğretmeyi amaçlar. Çocuk yogasının, fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da çok faydası vardır. Özellikle bu yaş grubunda çocuklar, enerji dolu ve daha esnek oldukları gibi hayal gücü bakımından da çok açıktırlar. Çocuk Yogasının da burada onları desteklediği alan ise, yaşamları boyunca bu özellikleri korumalarını ve geliştirmelerini sağlamak, hayal güçlerini kullanırken onları pozlarla asanalarla doğru bir şekilde yönlendirmek, kendilerine olan güvenlerini pekiştirmek, bedenlerini kullanarak nasıl rahatlayabileceklerini öğretmektir.

Çocuk yogası aynı zamanda birçok değişik yoga pozu içerir. Özellikle seans içerisinde yapılan nefes ile ilgili çalışmalar, rahatlama egzersizleri, hareketli pozlar, anlatılan hikayeler aracılığı ile çocukların yaratıcılıklarını geliştirmeyi hedefler.

Müzik ve resim ise seans içerisinde kullanılan yardımcı elementlerden sadece ikisidir. Özellikle klasik tarzda müziğin çocuklar üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Tabi ki hareketlenmeye ihtiyaç duyarsak da pop, rock, jazz tarzında müziklerle seansın enerjisini arttırabiliriz.

Her seansın kendi içinde bir dinamiği vardır.

Çocuklara aynı zamanda varoldukları grubun içinde birey oldukları gibi, o grubun bir parçası olarak varolmaları konusunda da yardımcı olur. Kendi alanlarında çalışırken, oyunlara katılırken, hem tek başlarına hareket edip hem de grup ile birlikte, birbirlerinin alanlarına saygı duyarak da hareket etmeleri konusunda yardımcı olur.

Oyunlardan bahsetmişken, yogada oynanan oyunların en büyük özelliği ise; rekabet olmaması, çocukların kendilerini bu baskıda hissetmeden, kazanan ya da kaybeden olmadan eğlenerek oyunlara katılmalarıdır. Tam bu noktada da grup çalışması ön plana çıkar.

Meditasyon

Nefess Yoga’da farklı yoga uygulamalarında çeşitli pozların içine girip çıkarak esneyen bedenler artık biraz daha sessiz, biraz daha dingin kalmaya başlıyor. Meditasyon oturumlarında bedeni hareketsizliğe ve uzun süre sessizliğe davet ederken zihne de bir sessizlik daveti sunuluyor. Zen ve Farkındalık uygulamaları yaptığımız bu oturumlara herkes katılabilir.

Meditasyon oturumları Nefess’in ilk başladığı zamandan bu yana herkese açıktır. Nefess’te ders veren meditasyon pratiğini paylaşan eğitmenler bu alanı açmakta ve bir karşılık beklemeden gönülden vermektedirler.

Meditasyon Günlükleri

“Bedende içinde zihni barındırmayan tek bir nokta bile yoktur”
-Gündelik Yaşamda Zen kitabından-

Meditasyon algımız çoğu zaman gündelik yaşamdan bağımsız, bizi farklı boyutlara taşıyacakmış gibi görünen üst bir değer olarak karşımıza çıkmakta. Oysa yaşam içinde meditasyonu kullanmak, daha ziyade her ne ile uğraşıyorsak ona, meditatif bir hal ile yaklaşmak mümkün. Yazmak, gündelik zen pratiklerinin en önde gelenlerinden biri. Biz de bu oturumda yazı ile meditasyonu birleştirip, bedenimizde bulunan her bir zihin açıklığından kağıda neler döküleceğine bakacağız. Gelirken defter ve kalemlerinizi unutmayınız.