Görüntülemekte olduğunuz etkinliğin tarihi geçmiştir.
Güncel etkinliklerimizi görmek için lütfen tıklayın.

Bu atölye, dans etmek adına yapı taşı da denilebilecek önemli ipuçları sunmaktadır. Hem Skinner Releasing Tekniği* hem de Laban Hareket Prensipleri* sihirli birer değnek gibidir. Bu bilgiler ile herkes kolaylıkla dans edebilir.

Atölye, Skinner Releasing Tekniği çerçevesinde içsel ve dışsal farkındalığı uyandıran çalışmalarla başlar. Kısa bir aradan sonra dans etmenin bazı temel prensip ve kavramlarının öğrenilmesine doğru ilerlenir. Bu bölüm Laban Hareket Prensipleri üzerine kurgulanmıştır ve tüm hareketlerin, aslında, bir küp içinde gerçekleştiğini anlamayı sağlar. Ardından öğrenilen bilgilerin bedensel olarak idrak edilmesini sağlayacak pratikler uygulanır. Atölyenin son bölümünde, katılımcıların öğrendiklerini uygulayarak kısa danslar oluşturmaları teşvik edilir. Daha sonra bu danslar diğer katılımcılara sunularak bir performans gerçekleştirilir. Böylece 'sahne heyecanı' tadılır. Tüm bu sürecin kendine güven, hem kendini hem de diğerini destekleme, odaklanma, açıklık, kabul edicilik ve serbest bırakma gibi öğretileri de bulunmaktadır.

* Skinner Releasing Tekniği, Joan Skinner tarafından 1960'lı yılların başlarında geliştirilmiş, kinestetik deneyime dayalı bir öğrenme sürecidir. Dersler, harekette maksimum özgürleşme ve çok yönlü, dinamik bir yerleşimin farkındalığını arttırmak üzere, derin bir pedagojik altyapıyla tasarlanmıştır. Teknikte imgeler, kinestetik metaforlar olarak kullanılır ve hayal gücünü işe dahil eder. Çok yönlü ve çok boyutlu olan bu teknik, sabitlenmiş, tutunulacak bir destekten ziyade, çeşitli yönlere hareket edebilen 'asılı kalma' haline odaklanmaktadır. Harekette çabasızlık ve her yöne doğru genişleyerek dengeyi bulma araştırılır. Tekniğin ve öğrenme sürecinin doğası, holografiktir. Çizgisel olmayan bir yapısı vardır ve tekrarlara dayalı bir yöntem değildir. Doğaçlama, tekniğin doğal ve bütünleyici bir kısmını oluşturmaktadır. SRT tüm benlikteki gerginliğin bırakılması yoluyla; neuromuscular sistemi bütünsel olarak, yeniden terbiye etmektedir. Meditasyon ya da terapi olmamakla birlikte kişi, başka bir bilinç düzeyinden öğrenmeye açılır.

* Rudolf von Laban’ın anatomi, kinesiyoloji ve psikoloji alanlarından bilgileri dahil ederek geliştirdiği Laban Hareket Analizi, hareketi analiz etme, açıklama ve düzenleme metodudur. Bu metodun amaçlarından bazıları hareket tercihlerini keşfetmek, dinamik ifade yelpazesini geliştirmek ve az enerji harcayarak en doygun ifadeye ulaşmak; yani enerjide ekonomiye doğru yol almaktadır.

Eğitmen: Şebnem Yüksel

Atölye tarihleri:

18 Şubat Cumartesi 14:30-17:30

19 Şubat Pazar 14:30-17:30

Tek gün katılım*: 130 TL + KDV (Nefess üyelerine 120 TL + KDV)

İki gün katılım: 225 TL + KDV (Nefess Yoga üyelerine 200 TL + KDV)

Atölyeye kaydınızı kesinleştirmek için 25 Kasım'a kadar atölye ücretini ödemeniz yeterlidir.

*Tek gün katılım sadece ilk gün mümkündür. 

** İki gün katılanlara öncelik tanınacaktır.

Rezervasyon için 0216 550 03 00 nolu numaradan bizi arayabilir ya da aşağıdaki kayıt formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

İlk atölye katılımcılarından:

Gülenser:

Ben vücudun ve zihnin zamanla geliştirdiğimiz kontrol mekanizmasından uzaklaşarak rahat, esnek ve yumuşak bir şekle girebilmesini tecrübe ettim, benim icin çok kolay olmasa da..

Aynur:

Benim için dans edebiliyor olmak, dans ederken kendi düşünsel sınırlarımı ve bunlardan çıkabileceğimi görmek çok güzeldi.Bizi yönlendirirkenki inceliğiniz çok güzeldi. Yanımızda bize öğreten değil de bizden birisi varmış gibi hissettim.

Sevilay:

Kendi adıma buyulendim diyebilirim hala etkisindeyim.Bedenimde farketmediğim yeteneklerim olduğunu gördüm. Kendime güvenim arttı ve boşluğu deneyimledim gerçekten. Tabi sizin enerjiniz de çok olumlu etki yarattı ses tonunuz bile terapi gibi bulutları cağırıyor adeta.

Şebnem:

Şebnem Yüksel ile yaptığım atölye, daha önce hayalini kurduğum ve dans etmeye nasıl başlayacağımı bilmediğim bir yerdeyken karşıma çıktı. Vücudumla neler yapabileceğimi keşfetmekle beraber, bunun icin çok temel ve anlaşılabilir formatta ögrendiklerim de harika bir deneyimdi. Ses tonundaki yumuşaklık ve dersin hafifliği anlatilmaz yaşanır.

Şebnem Yüksel Kimdir?

MSGSÜ Devlet Konservatuarı Modern Dans ASD, London Contemporary Dance School ve State University of New York Purchase College’de lisans eğitimini tamamladıktan sonra (2001), MSGSÜ Devlet Konservatuarı’ndan Yüksek Lisans (2006) ve Sanatta Yeterlik (2016) derecelerini aldı. 2003 yılından beri kompozisyon, doğaçlama ve repertuar derslerini yürüttüğü MSGSÜ Devlet Konservatuarı Çağdaş Dans Anasanat Dalı'nda 2011-2016 yılları arasında Araştırma Görevlisi olarak çalıştıktan sonra istifa ederek kurumdan ayrıldı. Şu anda kendi projelerine odaklanan Şebnem Yüksel, 2003 yılından beri aktif olarak dans etmekte, koreografi yapmakta ve farklı sanat disiplinleri ile beden arasındaki etkileşimi araştırmaktadır. 2010-2013 yılları arasında Elim Sende Derneği'nde çocuklarla çalışması oyun oynamanın yaratıcı özgürlüğünü tekrar tekrar keşfetmesini sağlamıştır. Çanakkale Çocuk Bienali ve İsveç Konsolosluğu ve Salt Galata’da çocuklara yönelik atölyeler düzenlemiştir. Şebnem Yüksel, 2001 yılında DanceWEB bursu ile katıldığı Viyana Impuls Tanz Festivali’nde doğaçlamaya aşık olduktan sonra bu alanda bir çok önemli eğitmenin kursuna katılarak tecrübe edinmiştir. ( Simone Forti, Andrew Harwood, Nancy Stark Smith, David Zambrano, vd.) 2010 yılından beri hayatının bir parçası olan Skinner Releasing Tekniği ile tanışmış (SRT) ve tekniğin Türkiye’deki eğitmeni olmaya hak kazanmış 6 kişiden biri olmuştur. Sanatçının tüm atölyeleri, dersleri ve yaratılarında bu tekniğin anlayışı ve prensipleri hakim olmaktadır. 2017 Mayıs ayında eğitmen eğitimini tamamlayarak SRT derslerini yürütmeye başlayacaktır.

www.sebnemyuksel.org



Etkinlik Bilgiler

  • Yer: Nefess Yoga